Het klimaat verandert en de aarde opwarmt. Dit heeft grote gevolgen voor het leven op aarde. Een van de manieren waarop je bij kunt dragen aan het verminderen van deze opwarming, is door je huis energie neutraal te maken. In dit artikel lees je wat dat precies betekent en hoe je dit kunt bereiken.

Wat is een huis energie neutraal?

Een huis energie neutraal maken betekent dat je het huis zo ontwerpt en bouwt dat het geen extra ener­gie vraagt van het elektriciteitsnet of andere externe bronnen. Het huis wordt dan voor 100% zelfvoorzienend. Een huis kan energie neutraal zijn door verschillende technieken toe te passen, zoals solar panels, warmtepompen en isolatie.

Hoe maak je een huis energie neutraal?

Als je een huis energie neutraal wilt maken, moet je eerst begrijpen wat er nodig is om het huis te laten functioneren. Daarna kun je inspelen op de verschillende mogelijkheden die er zijn om het huis zo optimaal mogelijk te maken. Zoals bij alles geldt ook hier: elk huis is anders en vraagt dus om een individuele aanpak. We zetten de stappen voor je uiteen.

Stap 1: Energieverbruik in kaart brengen
Het is belangrijk dat je weet hoeveel energie jouw huis momenteel verbruikt. Dit doe je door alle apparaten in huis te checken (denk aan verwarming, koeling, wasmachine, tv, etc.) en bij elkaar op te tellen. Als je weet hoeveel energie er wordt verbruikt, kun je beter inschatten wat er moet gebeuren om het verbruik terug te dringen of uit te schakelen.

Stap 2: Energiezuinige apparaten aanschaffen of vervangen
Als je weet welke apparaten het meeste energie verbruiken, kun je ze vervangen door energieneutrale alternatieven. Er zijn verschillende mogelijkheden, dus kies die optie die het beste bij jouw huis en budget past.

Stap 3: Isolatie aanbrengen
Een andere manier om energie te besparen, is door het huis beter te isoleren. Hierdoor blijft de warmte binnen en hoef je minder stookkosten te maken. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen, dus kies die optie die het beste bij jouw huis en budget past.

Stap 4: Zonnepanelen installeren
Energie neutraal wonen is niet mogelijk zonder zonnepanelen. Zonnepanelen zetten namelijk het zonlicht om in stroom, die je vervolgens kunt gebruiken in huis. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, dus kies die optie die het beste bij jouw huis en budget past.

Stap 5: Windenergie opwekken
Windenergie is een andere manier om stroom op te wekken. Er zijn verschillende soorten windmolens, dus kies die optie die het beste bij jouw huis en budget past.

Voordelen van het maken van je huis energie neutraal

Het maken van je huis energie neutraal heeft verschillende voordelen. Ten eerste bespaar je op de lange termijn geld door minder afhankelijk te zijn van stijgende energieprijzen. Je huis is ook beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte of kou, omdat het niet afhankelijk is van een centrale verwarmingssysteem. Bovendien draag je bij aan het verminderen van je CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu.

Wat zijn de kosten van het maken van je huis energie neutraal?

De kosten van het maken van je huis energie neutraal zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de grootte van je huis, of je dak goed is geïsoleerd en welke soort verwarming en warm water je hebt. Een gemiddelde woning kan voor ongeveer 10.000 euro aan isolatie- en verbeteringen nodig hebben om geheel energie neutraal te worden. Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan kan dat bedrag oplopen tot 25.000 euro. Om die reden is het belangrijk om bij de aankoop van een nieuwbouwwoning na te gaan of er al energy-neutrale maatregelen zijn getroffen, zoals dubbel glas, goede isolatie en zonnepanelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *