Zonnepanelen zijn een hot item tegenwoordig. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis of bedrijf te voorzien van deze duurzame energiebron. Maar hoe werken zonnepanelen precies? En is het rendabel om ze op jouw dak te laten plaatsen?

Zonnepanelen als energiebron

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een populaire keuze als het gaat om het opwekken van energie. Zonnepanelen werken door het opvangen van zonlicht en dit omzetten in elektriciteit. Er zijn twee soorten zonnepanelen, monokristallijne en polykristallijne panelen. Monokristallijne panelen zijn gemaakt van één stuk kristal en zijn daardoor iets duurder dan polykristallijne panelen. Polykristallijne panelen worden gemaakt van verschillende kristallen en zijn daardoor wat goedkoper. Zowel monokristallijne als polykristallijne panelen werken op dezelfde manier en leveren ongeveer evenveel elektriciteit op.

Zonnepanelen en het milieu

Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke keuze voor het opwekken van elektriciteit. Zonnepanelen worden gemaakt van semi-conductormaterialen, die geen giftige stoffen of gevaarlijke afvalstoffen produceren. Bovendien helpen zonnepanelen bij het verminderen van onze CO2-uitstoot.

Zonnepanelen werken door het opvangen van de zonne-energie en omzetten van deze energie in elektriciteit. Dit proces is bekend als fotovoltaïsche conversie. De elektriciteit die door zonnepanelen wordt opgewekt, kan direct worden gebruikt of opgeslagen in een batterij voor later gebruik.

Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen zo efficiënt mogelijk werken, is het belangrijk dat ze worden geplaatst op een plek waar ze optimaal kunnen profiteren van de zonneschijn.

Hoe zonnepanelen werken

Hoe zonnepanelen werken is eigenlijk heel simpel. Zonnepanelen werken door zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Dit gebeurt met behulp van een aantal fotovoltaïsche cellen in het zonnepaneel. Wanneer de straling van de zon op deze cellen valt, worden elektronen vrijgemaakt. Deze elektronen gaan vervolgens via een externe weerstand naar het positieve pols van het paneel toe, waardoor er stroom ontstaat.

Soorten zonnepanelen

Er zijn twee hoofdtypen zonnepanelen, monokristallijn en polykristallijn. Binnen deze twee hoofdcategorieën zijn er verschillende soorten zonnepanelen die elk unieke voordelen hebben.

Monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van een ingewikkelde en kostbare productieprocedure waarbij kristallijnen silicium worden gebruikt. Dit type zonnepaneel is relatief duur, maar daarentegen ook het meest efficiënt. De panelen hebben een hogere energie-opbrengst dan andere types en presteren beter in low-light en warm weer.

Polykristallijne zonnepanelen, aan de andere kant, worden gemaakt van minder dure materialen en zijn daardoor goedkoper dan monokristallijne panelen. Polykristallijne panelen converteert ook licht naar elektriciteit, maar minder efficiënt dan monokristal glassoort.

Plaatsing van zonnepanelen

Zonnepanelen worden over het algemeen op het dak geplaatst, omdat dit de meest optimale plek is om maximale energie op te wekken. Het is wel belangrijk om te checken of het dak sterk genoeg is voor de panelen en of er voldoende ruimte is. Voor een optimale werking is het bovendien belangrijk dat de panelen zo’n 30 graden gekanteld staan en dat er ongehinderd zonlicht op kan vallen. Ook is het aan te raden om de panelen regelmatig te laten reinigen, zodat er geen vermindering in prestatie optreedt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *